BETON YANIKLARI
Islak beton, bazik özelliği nedeniyle ciltte kimyasal beton yanıkları (çimento yanıkları) meydana getirir.
Bu durum, tüm diğer çimento karışımları için de geçerlidir.
Beton karışımları, kostik özellikleri olan Portland çimentosu içerir. Beton yanıkları, betonun vücutta temas ettiği bölgede hızla oluşur. Uygun tedaviyi bilmek, daha fazla hasarı önlemeye yardımcı olacaktır.
Beton Yanıkları Nasıl Oluşur?
Beton; döküldüğü andan itibaren sertleşmek için suya ihtiyaç duyar. Bileşimindeki malzemeler, karışım içindeki veya daha sonra eklenen suyu absorbe ederek genişler, sıkılaşır ve sertleşir.
Bu durumda, betonun cilde teması söz konusu olduğunda, cilde veya farklı bir dokuya (örneğin göz) sıçrayan beton, civardaki tüm suyu bünyesine alarak sertleşmeye çalışacak, yani doğal işlevine devam etmek isteyecektir. Temas ettiği dokudaki suyu absorbe eden beton, dokunun susuz kalmasına, sonuç olarak da yanık benzeri lezyonların oluşmasına sebep olacaktır.
BETON YANIKLARINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER
Beton yanıklarından korunmanın en etkili yolu, ehil, eğitimli ve risklerin bilincinde olan çalışanlara görev vermektir.
Betonun cilde teması çoğunlukla sıçramalar ile meydana gelir. Bu açıdan bakıldığında, beton döküm işleri esnasında fil hortumunun uygun bir şekilde kontrolü, sıçramaları ve dolayısıyla beton yanıkları oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır.
Beton veya diğer adıyla çimento yanıkları, özellikle göze teması sonucu çok ciddi hasarlara hatta görme kayıplarına yol açabilir. Bu anlamda, beton döküm işleri sırasında özellikle betonun göze sıçramalarını engelleyecek önlemler alınmalı, gerekirse tam yüz siperleri kullanılmalıdır.
Bunun yanı sıra; özellikle beton döküm işlerinde kullanılması gereken uygun Kişisel Koruyucu Donanımlar hassasiyetle kullanılmalıdır.
1- Tek kullanımlık Tyvek Tulumların kullanılmasını sağlayın.
2- Uygun tipte Eldiven ve iş çizmesi kullanımını sağlayın.
3- Gözü koruyucu (google özellikli) iş gözlükleri kullanılmasını sağlayın.
İLK MÜDAHELE VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Islak betonun dokuya teması söz konusu olduğunda;
Adım 1
Üzerinde ıslak beton bulunan çoraplar, pantolonlar, gömlekler, eldivenler veya ayakkabılar dahil olmak üzere tüm kıyafetleri çıkarın.
Adım 2
Islak beton maruz kalan cildi ılık akan su altında yıkayınız. Kalan betonu görmüyorsanız bile en az 20 dakika yıkamalısınız. Bu uygulama, betonun geride bırakabileceği kalıntının giderilmesine yardımcı olacaktır.
Adım 3
Cildi pH nötr temizleyici ile durulayın. Ticari bir temizleyici, damıtılmış beyaz sirke veya hatta narenciye suyu bile bu amaçla kullanılabilir. Beton bir alkali olduğundan, sirke ve turunçgillerin asidik özellikleri, betonun etkilerini nötralize etmede yardımcı olacaktır.
Adım 4
Yanığı gidermek için cildinize aloe vera uygulayın. Daha sonra, döküntülerin ve enfeksiyonlara yol açabilecek bakterilerin yerleşimini engellemek için yanık bölgeyi gevşek bir şekilde bandajla sarın. Bununla birlikte, losyon ve lanolinlerden kaçının. Bu ürünler, cildin yanındaki çimento kalıntısını tutar. Daha fazla tedaviye gerek olup olmadığını öğrenmek için bir sağlık uzmanına başvurun.
Adım 5
Cilt kızarmış, tahriş olmuş, şişme veya kabarma meydana gelmişse doktora başvurun.
DİKKAT: Bazen beton yanıkları kırmızı bir döküntü şeklinde basit bir lezyon gibi görülür, ama birkaç gün sonra daha ciddi yanıklara dönüşme ihtimalini göz önünde bulundurun.
Cildin uzun süre betonla teması durumunda, kontakt dermetit adı verilen cilt lezyonları da oluşabilecektir. KKD kullanımı dikkatle kontrol edilmeli, ıslak betonun cilt ile teması minimuma indirgenmelidir.
Konu ile ilgili olarak BETON DÖKÜM İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.