İLKYARDIMCI EĞİTİMLERİ
Ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi ve Dünya üçüncüsü, ölümlü trafik kazalarında yine Avrupa birincisi olan bir ülkede yaşıyoruz.
Bize veya bir başkasına ilkyardım uygulamanın nerede ve ne zaman gerekeceğini kestirmek gerçekten zor. Bu nedenle; toplumda genel, iş yerlerinde özel olarak belli bir seviyede ilkyardımcı eğitimleri alınması gerçekten önemli.
Bir kazazede iseniz; yakınlarda bir ilkyardımcının varlığı büyük ihtimalle sizi yeniden hayata bağlayacaktır.
Bir ilkyardımcı iseniz; bir insanın hayatını kurtardığınızda, ömrünüz boyunca unutamayacağınız ve gururla paylaşacağınız siyah olduğu kadar beyaz bir hatıranız olacaktır.
İlk Yardım Nedir?
İlkyardım, kelime anlamı olarak; kaza veya hastalık nedeniyle, yaşamı tehlikeye girmiş kişinin hastaneye götürülünceye veya profesyonel yardım ekibi olay yerine ulaşıncaya kadar yapılması gereken ilk müdahaleyi ifade ediyor.
Görüldüğü gibi ilkyardımın; mevcut hayati tehlike içeren durumun daha kötüye gitmesini önlemek veya yavaşlatmak için geçici bir süre uygulanması gerekiyor. Bilinçli ellerde hayat kurtaran bu girişim, ehil olmayan ve panikle davranan kişilerin elinde hayati tehlikeyi daha da arttırabilen, hatta hastayı ölüme götüren aksi sonuçlar doğurabiliyor.
İlkyardımcı Eğitimleri Neden Önemlidir?
İlkyardımcı eğitimi alacak kişilerin belli özelliklere sahip olması şart. Acil durumlarda sükûnetini koruyabilen, çabuk karar verebilen, belli el becerilerine sahip kişiler, daha elverişli ilk yardımcı adaylarıdır.
İşin bir diğer tarafı olan eğiticinin de hem ilkyardım hem de eğitimcilik konusunda bilgili ve donanımlı olması gerekiyor. Adaya verilecek yanlış bir bilgi veya edinilecek yanlış bir davranış ilkyardımcıyı da hastayı da zor durumda bırakacaktır.
Bir ilkyardımcı iseniz; kaza veya kalp krizi vb. bir durumda, o an itibarı ile muhtemelen müdahale edebilecek tek kişi siz olacaksınız. Bu yüzden ne yapılması gerektiğine çabuk karar vermeli, sakin kalmalı ve eğitimlerde öğrendiklerinizi doru sırayla uygulamalısınız. Siz müdahale ederken, bir başkasının hızla profesyonel yardım için acil durum telefonlarını araması hastanın hayatta kalma şansını arttıracaktır.
Örneğin bir ilkyardımcı, yüksekten düşme veya trafik kazası sonucu yaralanmış bir kişinin, bulunduğu noktada yangın vb. ek bir tehlike yoksa, hareket ettirilmemesi gerektiğini bilir. Taşıma gerektiren durumlarda, vücudun nasıl kabaca sabitleneceğine karar verebilir. Profesyonel yardım gelene kadar öncelik vermesi gereken müdahaleleri zihninde planlayabilir.
En önemlisi ise; bir ilkyardımcı, kaza veya olay sonrası müdahale etme konusunda tereddüt yaşamaz ki; hayat kurtarmanın öncelikli ilkesi budur.
İlkyardımcı Eğitimleri Nasıl Alınır?
Eğitimin süresi; toplamda 16 saat olup iki gün olarak belirlenir. Eğitim grupları; en az 5, en fazla 20 kişiden oluşturulmaktadır. Eğitimini tamamlayan kursiyerlerin, eğitim tarihinden itibaren 30 gün içinde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün 4 saatlik teorik ve pratik temel ilk yardım sınavına katılması zorunludur.
Ülkemizde sertifikalı İlkyardımcı Eğitimi, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kişi ve kuruluşlar tarafından teorik ve pratik olmak üzere iki aşamada verilir. İlkyardımcı Eğitimlerini tamamlayanlar, yine aynı bakanlıkça düzenlenen sınavlara girer ve sınavda başarılı olanlar, 3 yıl geçerli “İlkyardımcı Sertifikası” almaya hak kazanırlar. Bu eğitimin her 3 yılda bir yenilenmesi, sertifikanın geçerliliğini sağlamak açısından zorunludur.
Belge geçerlilik süresi olan 3 yılın dolmasından itibaren katılımcılar 1 gün (8 saat) süren güncelleme ilkyardım eğitimine katılıp belge sürelerini 3 yıl daha uzatabilirler.
İş Güvenliği ve İlkyardımcı Eğitimleri
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde yayınlanan “İlkyardım Yönetmeliği” her iş yerinde belli bir sayıda ilk yardımcı bulundurulmasını şart koşmaktadır.
Bu kanun, iş yerlerini 3 ana tehlike sınıfında tanımlar. Bunlar;
- Az Tehlikeli İş Yerleri
- Tehlikeli İş Yerleri
- Çok Tehlikeli İş Yerleridir.
Bu sınıflamaya göre bulundurulması gereken İlkyardımcı sayıları toplam çalışan sayısına oranla, az tehlikeli sınıfta 1/20, tehlikeli sınıfta 1/15 ve çok tehlikeli sınıfta ise 1/10’dur.
Örneğin, çok tehlikeli sınıfta yer alan bir madencilik işletmesinde her 10 kişiden en az birinin ilkyardımcı sertifikasının bulunması zorunludur.
Genel olarak bakıldığında; mesleğiniz ne olursa olsun, gerektiğinde müdahale edebilmek için ilkyardım eğitimlerinin önemini kabul etmelisiniz. Kazaların veya hastalık sonucu meydana gelebilecek hayati tehlikelerin ne zaman karşımıza çıkacağını bilmek mümkün değil. Evde, iş yerinde veya yolda yürürken hatta denizde keyifle yüzerken bile acil durumlar meydana gelebilir ve size ihtiyaç duyulabilir.
Çalışanların ilkyardımcı eğitimleri ile ilgili ayrıntılı bilgi ve destek için lütfen BİZE ULAŞIN